Maa

MAA - elementti oli alunperin sijoitettu elementti teoriassa kaiken keskelle. Niin vahva sen vaikutus katsottiin olevan, suhteessa muihin elementteihin. MAA - elementiin liitetään Qi:n, elämän energian muodostuminen, ja siksi sen vaikutus näkyy myös muissakin elementeissä. Myöhemmin MAA - elementti sai oman paikkansa kehällä, luonnon kulussa, muiden kanssa. Sadonkorjuun aika, jolloin luonnon antimet ovat runsaimmillaan, on MAA- elementin aikaa.

Elementti -MAA yhdistetään vahvasti ruuansulatukseen ja nesteaineenvaihtoon kehossamme. On erityisen tärkeää mitä ja miten syömme, koska ravinnon kautta ravitsemme kaikkia elimiämme ja se on näin ollen hyvinvointimme perusta. On siis syytä kiinnittää huomiota ruokavalioon. Kaikki ruuansulatushäiriöt ja vatsan alueen ongelmat liitetään MAA - elementin epätasapainoon, verensokerin häiriötilat, diabetes, närästys, liman ja kosteuden kertyminen kehoon sekä lihasten kankeus, kuukautisvaivat.

MAA-elementin ollessa epätasapainossa murehdimme turhasta, ajattelemme ja analysoimme liikaa asioita, siitä seuraa uupumusta, ajatukset kiertävät kehää .

Tasapaino saavuttamiseksi kannattaa ruokavalion lisäksi kiinnittää huomiota liikkumiseen. Itselle mieluinen liikuntamuoto antaa voimaa fyysisesti ja henkisesti. Vaikka uuden oppiminen ruokkii MAA - elementtiä, liika informaatiotulva tukkii energian ja aiheuttaa stressiä. Realislististen tavoitteiden tavoittelu sen sijaan tasapainottaa. Ympärilleen on hyvä luoda turvalliset olosuhteet ja tuntea myötätuntoa ja empatiaa kanssa kulkijoita kohtaan.
Itsehoidon lisäksi Shiatsulla voidaan tasapainottaa MAAta ja muita elementtejä.