Vyöhykkeitä

10.03.2023
Muutama sana "lempilapsestani" eli vyöhyketerapiasta. Tuosta ikiaikaisesta hoitomenetelmästä, jossa kehon omat voimavarat otetaan käyttöön ja herätellään keho hoitamaan itse itseänsä. Kuinka upea ajatus, että meissä kaikissa on olemassa tuo voima hoitaa itseämme. Tämän tiesivät jo muinaiset kulttuurit ja mihinkäs se voima olisi meistä kadonnut. Se löytyy jokaisesta, kunhan vain maltamme hiljentyä kuuntelemaan itseämme. 

Refleksologia, heijastehoito, vyöhyketerapia- monta nimeä sama vaikutus. Vyöhyketerapia on lempeä matka kohti omaa itseään, omia tuntemuksia, matka siihen miten juuri minä koen oman kehoni. Tuntemus, jossa ei voi olla koskaan väärässä. Kukaan ei tunne sinun kehoasi paremmin kuin sinä itse.

"Pitkäkin matka täytyy aloittaa yhdellä askeleella"

Kiinalainen sananlasku

Itse tutustuin vyöhyketerapiaan vuosia sitten ja jäin heti koukkuun. Kuinka pelkkä jalkojen hieronta voi saa aikaan näin kokonaisvaltaisen hyvän olon. Oli kuin mielenikin olisi saanut hierontaa. Ajatukset selkeytyivät, asiat löysivät tarkoituksensa. Samalla kun keho rentoutui rentoutui mieli. Uni parantui, pienet kivut ja kolotukset katosivat. Hoitojen edetessä tuli ymmärrys, kuinka voin itse auttaa itseäni. Se hoitamisen voima löytyy minusta. Hyvä terapeutti ohjaa sinua tällä matkalla. Hän ei anna valmiita ratkaisuja vaan toimii herättäjänä ja ehkä ennemminkin antaa kysymyksiä, joihin sinä löydät vastaukset.


Mitä se vyöhyketerapia sitten on ihan käytännössä? No jalkojen, käsien, korvien ja koko kehon hierontaa, painelua - kosketusta. Perinteisen vyöhyketerapian mukaan ihmiskeho on jaettu eri vyöhykkeisiin, joiden heijastealueet löytyvät jaloista ja käsistä. Jalkapohjia käsittelemällä hoidamme tietyllä vyöhykkeellä sijaitsevia elimiä, rauhasia ja rakenteita. Vyöhyketerapian teho muodostuu rentoutumisesta, hermoimpulsseista ja energian vapaasta virtauksesta. Kun energia pääsee virtaamaan meissä vapaasti, pysymme terveinä. Vyöhyketerapia onkin mitä mainioin hoitomuoto ennaltaehkäisevässä hoidossa.

Lempeimmillään vyöhyketerapia on rentouttavaa jalkojen hierontaa. Juuri tämän lempeyden ansiosta se sopiikiin lähes kaikille ja kaikenikäisille. Vauvojen koliikkivaivoissa on moni lapsi saanut avun lääkkeettömyytensä vuoksi vyöhyketerapiasta. Samoin raskausaikana jalkojen kautta tehtävä vyöhyketerapia hoitaa kehossa tapahtuvia muutoksia. Aina on muistettava kertoa, missä vaiheessa raskaus on meneillään. Alkukolmanneksella ja raskauden loppuvaiheessa hoitoa ei tule tehdä. Mutta näistä aina sovitaan asiakkaan kanssa. Koska vaihtoehtona on myös turvallisia hoitomuotoja, ei hoitoprosessia tarvitse jättää kesken. Olen myös ottanut vastaan äitejä ja pikkuvauvoja, äidin tullessa hoitoon vauva voi nukkua äidin rinnalla-läheisyys rauhoittaa molempia. Ikääntyneillä ihmisillä lempeä hieronta jalkoihin ja/tai käsiin voi olla miellyttävämpi vaihtoehto kuin perinteinen lihasten hieronta olemalla kuitenkin täysin yhtä tehokasta. Vyöhyketerapia on erilaisten kiputilojen helpottajana oiva apu. 

Tehokkaan terapiamuodon vyöhyketerapiasta saa, jos sitä harjoitetaan säännöllisesti. Kun kehoa hoidetaan kokonaisvaltaisesti säännöllisin väliajoin, yleensä sen vaikutus ulottuu fyysistä pintaa syvemmälle. Oma kokemukseni on, että hoidettavien fyysinen pinta ja kuori ikäänkuin sulaa ja siten antaa kehoon varastoituneiden tunteiden ja muistojen nousta pintaan. Asiakkaat ovat kokeneet tämän hyvin rauhoittavana ja mieltä avaavana kokemuksena. Tämä yleensä myös helpottaa fyysisiä kiputiloja. Näitä asioita ja kokemuksia käydään yhdessä läpi vastaanotolla, miten kukakin niitä haluaa purkaa. Pääasia on, että ei jää mikään asia kaivertamaan. 

rauhoittavaa, rentouttavaa, verenkiertoa, vilkastuttavaa, aineenvaihduntaa parantavaa, kehon kuona-aineita poistavaa, kipujen hoito, helpotusta päänsärkyihin ja migreeniin, hormonaalisten epätasapainojen tasapainottaja, parantaa vastustuskykyä, auttaa uniongelmissa, helpottaa stressitiloja

Vyöhyketerapiasta on moneksi ja apuna se on moneen vaivaan. Itsehoitona jalkojen hieronta tuskin on kenellekään vaarallista, mutta systemaattinen vyöhykehoito kannattaa jättää ammattilaiselle. Vaikka vyöhyketerapia monelle sopiikin, on olemassa kuitenkin muutamia terveydellisiä tekijöitä jolloin vyöhyketerapiaa ei tule tehdä.  Lue lisää täältä..