Shiatsu-hoito, elementit ja mä

22.03.2023
Viisi elementtiä eivät siis ole luonnon perusmateriaaleja, vaan prosesseja, ominaisuuksia, vaiheita tietyssä syklissä tai symboleja, joilla kuvataan luonnon yhteyden ja ilmiöiden käyttäytymistä ja muuttumista.                           
Elina Hytönen: Lohikäärmeen lääketiede

Vesi, puu, tuli, maa ja metalli - viiden elementin teoria kiinalaisessa lääketieteessä - se on se mun shiatsu-hoitoni pohja. Näiden elementtien keskinäiset suhteet ja tasapainon löytäminen. Kiinalaisessa lääketieteessä eri oppisuuntia ja teorioita riittää ja niiden ymmärtämiseen ja omaksumiseen täydellisesti vie helposti ihmisiän. Käsitteet ja koko ajatusmaailma on niin erilainen verrattuna meidän länsimaiseen, että on vaikeaa omaksua lyhyessä ajassa, mitä kaikella tarkoitetaan. Mutta pintaa voi raaputtaa ja ainakin mulle itselleni tämä elementtiteoria avaa hyvin tätä maailmaa ja kiinalaista filosofiaa. Ehkäpä siksi, että siinä voi nähdä selkeän yhteyden luontoon ja luonnonrytmeihin, jotka ovat mulle läheisiä ja luonnollisia lähestymistapoja asioihin. Koska elementtiteoria ei ehkä pureudu niin syvästi lääketieteeseen kuin muut teoriat kiinalaisessa lääketieteessä, se sopii hyvin mun mielestäni shiatsu-hoidon pohjaksi. Elementtiteoria on enemmänkin filosofinen näkökanta syy-yhteys-seurauksien ymmärrykselle. Koska mä en tee diagnooseja sairauksista vaan hoidan oireita, tämä teoria sopii siihen loistavasti. Ahaa-elämyksiä tulee jatkuvasti, kun tajuaa miten asiat vaikuttavat toisiinsa. Hoitotyön rakentaminen on välillä kuin salapoliisityötä. Ja mullehan se sopii, koska mä rakastan dekkareita :D

Elementtiteoria on mielenkiintoinen tapa tarkastella maailmaa ja maailmankaikkeutta. Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Elämä kulkee tietyissä sykleissä. Tämä kiertokulku näkyy kaikessa, luonnossa, ihmisissä, taivaankappaleissa, koko tietoisessa ja tiedostamattomassa maailmassa. Elementit ovat jatkuvassa vuorovaikutussuhteessa toisiinsa, tukemalla tai rajoittamalla. Tarkoituksena on kuitenkin löytää oikea tasapaino elementtien välillä. Tämä harmoninen tila saa ihmisen voimaan hyvin ja tähän tilaan mä shiatsu-hoidolla pyrin. Se on se tasapaino kaiken a ja o ja energian vapaa virtaaminen.

Elementtiteoriassa jokaisella elementillä on mm. omat elimensä, aistinsa, värinsä, makunsa, ilmansuuntansa, kehitysvaiheensa, tunteensa, äänensä, vuodenaikansa (ja paljon muuta) joihin ne liitetään. Tiettyyn aikaan vuodesta on tietyn elementin aika, esimerkiksi nyt keväällä eletään PUU-elementin aikaa. PUU-elementti vaikuttaa meihin myös vuorokaudessa tiettyyn kellon aikaan (klo 23-3.00), varhaisteini-iän ja keski-iän kynnyksellä ollaan PUU-elementissä jne. Koska tietyt vaivat ja oireet liitetään myös tiettyihin elementteihin, osataan hoito rakentaa juuri tämän elementin tasapainoa hakien. Helppoa ja yksinkertaista, eikö? No ei todellakaan :DD mutta niin mielenkiintoista!

Mä itse rakastan kaikkia taulukoita ja kaavioita (siksipä siis jaan niitä teillekin ;) Ehkä ne helpottavat mun oman pään sisäistä kaaostani. Siksi luulen, että tämä elementtiteoria sopii niin hyvin mun omaan hoitotyyliini. On mukava antaa konkreettista tietoa asiakkaille, miksi mä teen juuri näin kun teen. Yleensä elementtien ja luonnon- tai vuorokauden rytmien kautta on helpompi kertoa hoidettavalle miksi näin tehdään. Kaikelle löytyy selitys ja perustelu. Siinä yhdistyy hoidollisten asioiden lisäksi ajatus, että olemme kaikki yhteydessä toisiimme. Jatkuvaa vuorovaikutusta ihmisten, eläinten, luonnon ja koko maailmankaikkeuden kanssa. Yhteiset energiat virtaavat meissä ja voimme omilla teoillamme niihin vaikuttaa.


 Vesi ruokkii puuta, puu ruokkii tulta, tuli ruokkii maata, maa tiivistyy metalliksi, vesi tiivistyy metallin pintaan. 
Metalli kaataa puun, puun juuret tunkeutuvat maahan, maa patoaa veden, vesi sammuttaa tulen, tuli sulattaa metallin.

Klikkaa allaolevia laatikoita ja saat lisätietoa kyseisestä elementistä! Tietopaketit täydentyvät jatkuvasti, kunha ehdin lisäilemään tekstejä. Kannattaa käydä aina välillä kurkkaamassa, mitä uutta löytyy.

Elementit ovat niin laaja-alue, koska niitä voidaan soveltaa kaikkiin elämän eri osa-alueisiin - ravinto, yrtit, värit, tunteet, ympäristö, horoskoopit esimerkiksi. Palaan varmasti myöhemmin näiden pariin vielä ! Seuraile mua Facebookissa ja Instassa , laittelen sinne aina ilmoituksia, kun jotain uutta on taas tarjolla .

Elina Hytönen : Lohikäärmeen lääketiede I ja II

Rene Burkland: Terveyden alkemia

Penelope Ody: Käytännön kiinalainen lääketiede

kiinalainenlaaketiede.fi

akufunktio.fi

Kiinalainen lääketiede auttaa-artikkeli, www.terve.fi

astro.fi/viisi-elementtiä

fengshui.fi

Shiatsu Finland Ry